Bernstein en omgeving

• Morten Lauridsen - O nata lux uit Lux aeterna
- AVROTROS Radio

Rondom Bernstein

In de AVROTROS Vrijdagconcerten heeft het Groot Omroepkoor een eigen, delicate serie. Het eerste concert op zaterdag (!) 21 oktober in de Jacobikerk onder leiding van koorleider Klaas Stok is a capella en gewijd aan religieuze muziek uit de Verenigde staten. Dat toont onvermoede kanten van componisten die u eerder associeert met Hollywood, blaaskapellen of musicals. Leonard Bernstein zou het toejuichen, die vond dat hij veel meer in huis had dan de West Side Story, zoals een prachtige, doorleefde Missa brevis. Het was Bernsteins laatste koorwerk dat hij voltooide.

Dan twee koorwerken van de componist die tot zijn laatste dagen bleef doorwerken, totdat hij in 2012 op 103-jarige leeftijd overleed: Elliott Carter. Zijn werken op dit programma dateren van zeventig jaar eerder. De jonge Carter werd aangemoedigd door Charles Ives, van wie vier inventieve psalmzettingen op het programma staan. Verder onder meer het populairste stuk van Randall Thompson en het wondermooie O nata lux van de Amerikaan met  Zweedse wortels, Morten Lauridsen.

Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.