Bernsteins White House Cantata

• Leonard Bernstein - A White House Cantata
- AVROTROS Radio

A White House Cantata

Met de musical 1600 Pennsylvania Avenue (het adres van het Witte Huis) schreef Leonard Bernstein in 1976 zijn laatste musical voor Broadway. Het was zijn bijdrage aan de vieringen rond de Bicentennial van de VS in 1976. Hoofdrollen daarin zijn weggelegd voor de Amerikaanse presidenten en hun First Ladies in de periode 1800 tot 1900. De musical ging de geschiedenis in als een legendarische flop; al na zeven voorstellingen viel het doek.  Maar iedereen was het erover eens dat dat beslist niet aan de muziek lag. Na Bernsteins dood werd de musical bewerkt tot A White House Cantata voor orkest, koor en solisten. De eerste uitvoering ervan met ‘conventionele’ operazangers drukte een klassiek stempel op het werk. Desalniettemin is de White House Cantata een allerminst conventionele mix van musical, walsjes, marsmuziek, jazz, calypso, drinkliederen, love songs en nog veel meer.

Met dit werk wordt het eerbetoon aan Leonard Bernstein in het seizoen 17-18 van het AVROTROS Vrijdagconcert afgesloten.

Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten. Dit concert is tevens te volgen als webcast via NPO Radio 4 en NPO 2 Extra