De nieuwe Passion bij het KCO

• Franghiz Ali-Zadeh - Nasimi-Passion
Stichting Omroep Muziek

Nieuwe Passies

Het is een van de oudste tradities van het Concertgebouworkest: de uitvoering van passiemuziek. Muziek geschreven rondom het Bijbelse passieverhaal, met Bachs Matthäus- en Johannes-Passion als meest bekende en geliefde uitwerkingen. Om de passie eens vanuit heel andere perspectieven te benaderen dan de traditionele, verleende het orkest compositieopdrachten aan twee hedendaagse componisten. Het leidde tot de creatie van nieuwe passiemuziek met een divers palet aan culturele invloeden.

Ali-Zadeh en Djuro Živković

De Azerbeidjaanse Franghiz Ali-Zadeh baseert haar passie op de mystieke poëzie van de veertiende-eeuwse dichter Nasimi Imadeddin. De uit Servië afkomstige Djuro Živković gaat uit van de orthodoxe paasliturgie, waarin vergiffenis en verlossing centraal staan. Naast de twee nieuwe passies klinkt Debussy’s muziek bij Gabriele D’Annunzio’s mysteriespel Le martyre de Saint-Sébastien, waarin ook verschillende tradities worden vermengd: het christendom en de heidense Adonis-cultus. Het mysteriespel is nooit populair geworden, maar Debussy’s instrumentale muziek betovert muziekliefhebbers wereldwijd.