De Russische ziel

De Russische ziel
-
Rachmaninovs Vespers
zaterdag 25 november 2017 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Groot Omroepkoor
Sigvards Klava, dirigent

Programma

Programma

  • Sergej Rachmaninov - Delen 1-7 uit de Vespers
  • Fred Momotenko - Na Strastnoj
  • Sergej Rachmaninov - Delen 8-15 uit de Vespers
- NTR Radio

Rachmaninov: kerkmuziek naar de concertzaal

Met zijn Vespers bracht Serge Rachmaninov in 1915 de zangpraktijk van de Russisch-orthodoxe kerk naar het concertpodium. Hij maakte gebruik van de teksten en melodieën van de complete avondwake (vespers, metten en priem). Vandaar dat de titel Vespers, zoals het werk bekend is, feitelijk onjuist is, maar Vsenotsjnoje bdenije of Vigilie voor de gehele nacht klinkt niet zo ‘lekker’. Het imposante koorwerk was direct een groot succes. De Russische Revolutie van 1917 stond een verdere opmars in eigen land echter in de weg. Religieuze muziek, in welke vorm ook, werd immers in de ban gedaan.

 

Momotenko schrijft ‘companion piece’

Rachmaninovs Vespers groeide evenwel uit tot een iconisch werk dat als geen andere compositie ‘het einde van een tijdperk’ markeerde. De Russisch-Nederlandse componist Fred Momotenko kreeg de opdracht om vanuit zijn eigen visie op de Russisch-orthodoxe zangpraktijk een nieuw werk te schrijven dat als een ‘companion piece’ voor Rachmaninovs Vespers kan dienen; daarmee verbindt het Groot Omroepkoor de periode vlak voor de Russische Revolutie precies honderd jaar later met het heden.


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel