Die Schöpfung van Haydn

• Joseph Haydn - Selectie uit Die Schöpfung
- AVROTROS Radio

Scheppingsverhaal in tonen

Die Schöpfung is muziek van een gepensioneerde kapelmeester uit Oostenrijk, die in Engeland een tweede vaderland vond: Joseph Haydn. Pas na het horen van Händels oratoria kwam hij tot zijn beroemde ‘scheppingsverhaal in tonen’. Op geen ander werk had Haydn zo moeten zwoegen. Iedere ochtend bad hij tot God om hem de kracht te geven het werk vol te houden. Die Schöpfung is een soort documentaire. Ze geeft een tijdsbeeld: over de opvattingen over God, de wereld en de mens, en de plaats van die mens in de wereld. Haydn heeft zich geweldig kunnen uitleven in toonschilderingen, het in muziek schetsen van natuurverschijnselen, zonnschijn, maneschijn, zee, lucht, diverse dieren en ‘de eerste mensen’. Adembenemend is de tastende en zoekende uitbeelding van de chaos aan het begin.

Het Zondagochtend Concert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4.