George Benjamin c.s. in Holland Festival Proms

• Bart van Reyn, koordirigent

• George Benjamin - Dance Figures
  • Tom Coult - Sonnet Machine
  • Johann Sebastian Bach - Canon & Fugue (bewerking George Benjamin)
  • Edward Nesbit - In spite of the mere objectiveness of things
  • George Benjamin - Sometime Voices
- NTR Radio

George Benjamin

George Benjamin is dit jaar focuscomponist op het Holland Festival. Onder leiding van Martyn Brabbins laten Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor de reikwijdte van Benjamins muziek horen in dit Holland Festival Proms-concert. Dance Figures (2004) zit vol met de beweeglijke en kleurrijke contrasten waar Benjamin om bekend staat. Sometime Voices (1996) voor bariton, koor en orkest, is gebaseerd op een beschrijving van de magische muziek in Shakespeare's The Tempest. Het is George Benjamins eerste werk met zang en een van de kiemen voor zijn latere opera’s. Ook te horen zijn het vlugge en veranderlijke Sonnet Machine (2015) van Tom Coult en In spite of the mere objectiveness of things (2016) van Edward Nesbit. Beiden studeerden bij George Benjamin. De bewerking Canon & Fugue (uit Die Kunst der Fuge) ten slotte is George Benjamins eerbetoon aan Bach, geschreven in 2007.

Holland Festival Proms

De Holland Festival Proms is een feestelijk minifestival met nieuwe, hedendaagse muziek van over de hele wereld. Holland Festival Proms bestaat uit vijf concerten in de Grote en Kleine Zaal. In de concerten komen de meest uiteenlopende genres tot leven: van pop tot klassiek, van Marokkaanse hadra tot elektronische improvisaties. Op het programma staat werk van componisten als bovengenoemde George Benjamin, Daníel Bjarnason, Colin Benders en David Bowie. In de pauzes spelen conservatoriumstudenten in de foyers en zijn er concertinleidingen. De dag wordt gepresenteerd door Maarten Heijmans.

Een webcast van dit concert is te zien op NPO 2 Extra