Het verdriet van Dvorák

• Antonín Dvořák - Stabat Mater
Stichting Omroep Muziek

Dvořáks Stabat Mater – tranen en geluk

Antonín Dvořák componeerde zijn Stabat Mater (1877) in een periode van groot verlies. Kort nadat zijn pasgeboren dochtertje was gestorven begon hij aan dit werk. In de twee jaar die het kostte om het te voltooien, overleden ook zijn beide andere kinderen. De muziek, die bezingt hoe Maria rouwt om de dood van haar zoon, ademt verdriet om dit immense verlies. Toch spreekt er vooral troost uit Dvořáks Stabat Mater, en juist dat maakt het tot zo’n zeldzaam ontroerend meesterwerk. Ademloos bewonderd door concertbezoekers over de gehele wereld, markeerde het werk de internationale doorbraak van de eenvoudige slagerszoon uit Bohemen als componist.

Het Groot Omroepkoor, ingestudeerd door Michael Gläser, voert het Stabat Mater op vrijdag 21 én zondag 23 april uit met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en vocale solisten onder leiding van Jiří Bělohlávek. Bělohlávek is chef-dirigent van de Tsjechische Filharmonie en vaste gastdirigent van het Rotterdams Philharmonisch Orkest.