Holland Festival

• Kate Moore - Sacred environment
- NTR Radio

Sacred Environment

Sacred Environment is een grensverleggend nieuw werk van de Nederlands-Australisch componiste Kate Moore en beeldend kunstenaar Ruben van Leer, geschreven in opdracht van het Holland Festival en NTR Radio. Het oratorium wordt uitgevoerd door het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor. De Australische zangeres Alex Oomens maakt in virtual reality een droomreis naar de Hunter Valley in Australië, oorspronkelijk grondgebied van de Wonnarua- en de Darkinjung-stam. Het publiek volgt haar op een groot scherm, terwijl ze zoekt naar de steenloze tempel. In dit stuk wordt de veranderende betekenis van heilige grond in onze ontmythologiseerde samenleving onderzocht. Een vergelijkbaar onderwerp raakt Haunted Landscape van George Crumb, dit jaar focuscomponist op het festival. Het concert opent energiek met Steven Mackey’s Lost and Found.

Holland Festival Proms

Een dag lang, van ‘s middags tot diep in de nacht, vindt in Het Concertgebouw een bruisend minifestival plaats. Tijdens de Holland Festival Proms zijn vijf concerten en een installatie te zien. Van dit concert vol virtual reality tot het swingende The Nile Project. Van Stockhausen door de broers Lucas en Arthur Jussen tot een opera-installatie van de Indonesische kunstenaar Jompet Kuswidananto. De dag wordt gepresenteerd door cabaretier en televisiepresentator Klaas van der Eerden. In de pauzes zijn er optredens van conservatoriumstudenten en korte concertinleidingen. En ’s nachts is er een afterparty voor iedereen die er geen genoeg van kan krijgen.

Holland Festival 2017