Invoelbaar drama in Simon Boccanegra

• Giuseppe Verdi - Simon Boccanegra
- NTR Radio

Opera met uitdrukkingskracht

Traditiegetrouw begint de NTR ZaterdagMatinee het seizoen met een aansprekende opera. Verdi’s Simon Boccanegra was nooit zo succesvol als Rigoletto en La traviata; In Simon Boccanegra weigerde Verdi namelijk concessies te doen aan de doorsnee smaak van het publiek. In plaats van een reeks gevoelige en virtuoze aria’s schreef hij moderne zanglijnen met een recitativisch en arioso karakter. De componist gaf de orkestpartij ongewoon veel uitdrukkingskracht, waarmee het karakter van de personages sterk wordt ondersteund. Mede daardoor kunnen we intens met de personages meeleven: vooral met Boccanegra, de doge van Genua die, ondanks zijn machtspositie, door het ongeluk wordt achtervolgd (maar wel zijn verloren gewaande dochter terugvindt).

James Gaffigan dirigeert

Bassen en baritons spelen een belangrijke rol in deze opera; ze worden prachtig gecounterd door Amelia’s lyrische spinto-sopraan en Gabriele Adorno’s niet minder lyrische heldentenor. Dit jonge liefdespaar, gezongen door Lianna Haroutounian en Giorgio Berrugi, zal uiteindelijk Boccanegra (Dimitri Platanias) opvolgen als heerser over Genua. Hoe moeizaam de opera aanvankelijk ook geaccepteerd werd, grote dirigenten als Claudio Abbado en Riccardo Muti beschouwden Simon Boccanegra terecht als een meesterwerk. James Gaffigan, vaste gastdirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, dirigeert in deze Matinee de herziene versie van 1881 die Verdi samen met toplibrettist Arrigo Boito maakte. Deze versie bevat de beroemde scène in de Genuese raadzaal.

Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.