Lili Boulanger & de Psalmensymfonie

• Okka von der Damerau, alt
  • Marcel Beekman, tenor

• Maurice Ravel - Le tombeau de Couperin
  • Lili Boulanger - Du fond de l’abîme (Psalm 130)
  • Johann Sebastian Bach - Ricercare
  • Igor Stravinsky - Psalmensymfonie
- NTR Radio

Losse kaarten zijn te bestellen vanaf 1 juni 2018. De verkoop van abonnementen voor concerten in de NTR ZaterdagMatinee is reeds gestart. Lees hier meer informatie over de serie-abonnementen.

Aanklacht en glorie: Lili Boulanger en de Psalmensymfonie

Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor zijn tijdens deze ZaterdagMatinee te horen in een programma met enkele monumentale werken. Een glansrol voor het Groot Omroepkoor is weggelegd in de dramatische koorwerken van Lili Boulanger (Du fond de l’abîme) en Igor Stravinsky (Psalmensymfonie). Daarnaast vermeldt het programma Ravels Tombeau en Bachs Ricercare, in de bewerking van Anton Webern. Alhoewel minder schrijnend dan Lili Boulanger herinneren ook zij aan de Eerste Wereldoorlog.

Lili Boulanger en de Grote Oorlog

Lili Boulanger had met gemak een van de grootste componisten van de twintigste eeuw kunnen worden als zij niet op 24-jarige leeftijd was gestorven. Haar psalm Du fond de l’abîme (‘Uit de diepten roep ik tot u’) is een vanuit het ruggenmerg gecomponeerde aanklacht tegen de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog, die zij van dichtbij aanschouwde. Het verbijsterende aan deze compositie is dat Boulanger hier anticipeert op een veel later fenomeen, de grote oratoria van Honegger. Waar haalde ze het vandaan?

De Psalmensymfonie van Stravinsky

Terwijl Lili Boulanger de Heer aanroept vanuit de diepste diepten zingt Igor Stravinsky zijn lof in de Psalmensymfonie, ‘composée à la Gloire de Dieu’ – het enige stuk waaraan hij zonder opdrachtgever begon. Is een groter contrast met de twee kleinere orkestwerken denkbaar? In hun neobarokke sereniteit brengen die een hommage aan Couperin en Bach. Maar opnieuw is de oorlog vlakbij. Elk deel van Ravels Tombeau de Couperin is opgedragen aan een gesneuvelde vriend. Anton Webern stierf in 1945 door een kogel uit de loop van het geweer van een Amerikaanse soldaat.

Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.