Mahlers Derde

• Gustav Mahler - Derde symfonie
- AVROTROS Radio

Bernsteins favoriet

Gustav Mahler was Bernsteins favoriete componist. Bernstein dirigeerde hem zijn leven lang, organiseerde Mahler-festivals en tekende voor zowel de eerste lp-opname als de eerste integrale opname van alle negen symfonieën. Hij werd begraven met op zijn borst een kopie van Mahlers Vijfde Symfonie. In de serie ter eer en meerdere glorie van Leonard Bernstein in het AVROTROS Vrijdagconcert mag een Mahler dan ook niet ontbreken.

Mahlers lofzang op de natuur

Mahlers Derde Symfonie is een lofzang op de natuur. Bij Mahler roept de natuur zowel lieflijke taferelen als angstaanjagende oerkrachten op. Niet zo vreemd voor een componist die zichzelf niet zag als een romantische flierefluiter, maar als iemand met een grootse roeping: met zijn muziek de mensheid of bij voorkeur de gehele wereld naar een hoger plan tillen. Dat levert geen ontspannen natuurwandeling op, eerder een zoektocht naar het oog van een orkaan. Maar wees gerust: bij Mahler komen er ook altijd basale deuntjes, boerenkapelletjes en vrolijke marsen voorbij. De zes delen van de omvangrijke symfonie zijn voorzien van veelzeggende titels als ‘Wat de bloemen mij vertellen’, ‘Wat de engelen mij vertellen’ en tot slot: ‘Wat de liefde mij vertelt’.

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 een inleiding door Kees Arntzen.

Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.