MCO Lunchconcert

• Fred Momotenko - Na Strastnoj
  • Sergej Rachmaninov - Delen uit de Vespers
- Stichting Omroep Muziek

In dit Lunchconcert geeft het Groot Omroepkoor onder leiding van Sigvards Klava (1962, Riga, Letland) a capella een voorproefje van het NTR ZaterdagMatinee-concert op 25 november. ‘Einde van een tijdperk’ is het motto van het concert. Dat heeft onmiskenbaar betrekking op Rachmaninovs Vespers – een laat-romantische weerspiegeling op het concertpodium van de Russisch-ortodoxe liturgie. Aan Fred Momotenko (1970) – Nederlands componist van Russische bodem – de opdracht om vanuit zijn eigen visie op de Russisch-orthodoxe zangpraktijk een nieuw werk te schrijven als een companion piece voor Rachmaninovs Vespers. Het resulteerde in Na Strastnoj ('De stille week'), gebaseerd op het gelijknamige gedicht uit Dokter Zjivago van Boris Pasternak.