Mozarts Grote Mis

• Wolfgang A. Mozart - Mis in c, KV 427 'Grote'
- AVROTROS Radio

Kleurrijk en hartstochtelijk

Dankzij het nieuwe orgel in de Grote Zaal van TivoliVredenburg klinkt Mozarts Grosse Messe zoals zij nog nooit in Utrecht heeft geklonken. Het orgel verbindt koor en orkest, voegt spanning, dynamiek en kleur aan het geheel toe. De ‘Grote’ Mis was de laatste van achttien missen die Mozart naliet. Hij schreef het werk uit vrije wil en was niet gebonden aan kerkelijke voorschriften. Dat verklaart waarom deze mis, meer dan andere kerkelijke muziek in zijn oeuvre, zo rijk is aan drama, fantasie en hier en daar zelfs theatrale effecten. Grandeur, dramatiek, lyriek, hartstocht en achtstemmige koorpartijen: het komt allemaal voorbij in deze koninklijke mis.

Voorafgaand aan het concert is er om 19.30 uur een inleiding door Thea Derks.

Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.