Mozarts Grote Mis in grootse uitvoering

• Morgan Pearse, bas

• Wolfgang A. Mozart - Mis in c, KV 427 'Grote'
- AVROTROS Radio

Groots, weelderig en vol overtuiging

Mozart schreef zijn Mis in c uit vrije wil, los van een kerkelijke opdrachtgever. Dat betekende dat hij niet gebonden was aan kerkelijke voorschriften, en dat verklaart waarom deze mis - meer dan andere kerkelijke muziek in zijn oeuvre - zo rijk is aan drama, fantasie en hier en daar zelfs theatrale effecten. Grandeur, dramatiek, lyriek, hartstocht en achtstemmige koorpartijen: Mozart pakte eens flink uit. De Mis in c is groot, weelderig, voor een enorm orkest en een dubbelkoor. Het orgel speelt een belangrijke rol. Mozart laat zijn bewondering voor Bach en Händel erin doorklinken, maar ook zijn eigen geloofsovertuiging. Deze ‘wereldse’ mis past niet in de kerkelijke liturgie maar doet wel degelijk een gooi naar een plaats in de hemel. Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en vocale solisten staan tijdens dit Zondagochtend Concert onder leiding van chef-dirigent Markus Stenz.

Het Zondagochtend Concert wordt rechtstreeks uitgezonden door AVROTROS op NPO Radio 4.