Nieuw werk voor Groot Omroepkoor

• Anders Hillborg - Mouyayoum
- NTR Radio

Wereldster Eric Whitacre

De Amerikaanse componist Eric Whitacre is een wereldster. Met zijn muziek voor koor weet hij een nieuw publiek de oren te openen voor eigentijdse muziek. Zo componeerde Whitacre vier stukken voor ‘virtuele’ koren, waarbij de zangers hun partij voor de computer inzingen en naar de componist opsturen, die er vervolgens één geheel van maakt. In Lux Aurumque uit 2010 zijn 185 zangers te horen, vooral uit de Verenigde Staten; zijn vierde virtuele koor, dat in 2013 Fly to Paradise uitvoerde, bestond uit 5905 mensen uit zo’n honderd landen.

Groot Omroepkoor a capella

Whitacre’s muziek zit vol prachtige akkoordengangen en verrassende wendingen. Hij is daarnaast dol op plotselinge dynamische overgangen. Whitacre heeft nieuw werk geschreven voor het Groot Omroepkoor, dat hij zelf dirigeert. Hij brengt ook enkele andere werken van hemzelf, waaronder Lux Aurumque, en laat nieuw licht schijnen op ouder werk en onverslijtbare traditionals.

Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.