Ode an die Freude!

• Ludwig van Beethoven - Negende symfonie
- AVROTROS Radio

Beethovens  Ode an die Freude

Het handschrift van Beethovens Negende symfonie schopte het begin deze eeuw tot UNESCO Werelderfgoed. En terecht. Geen muziekstuk dat wellicht méér betekenis heeft dan deze symfonie. Al jaren wilde Beethoven iets doen met Schillers gedicht Ode an die Freude. Over vrede, en broederschap. Bij zijn Negende was het zover: aan het al majestueuze werk voegde hij een koorfinale toe. Alle Menschen werden Brüder – zo kennen wij dat slotdeel nu. Als volkslied van Europa. Als soundtrack bij de val van de Berlijnse muur onder leiding van Leonard Bernstein. Maar ooit werd het ook gebruikt als nazipropaganda... Ieder mens heeft zijn eigen Beethoven, zei de filosoof Nietzsche. Dat is bij uitstek het geval bij de magistrale Negende symfonie.

Chef-dirigent Markus Stenz dirigeerde de Negende al van Tokyo tot Keulen. Hij leidt het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en een solistencast met - toepasselijk genoeg - vocalisten uit alle delen van Europa.

Het Zondagochtend Concert wordt rechtstreeks uitgezonden door AVROTROS op NPO Radio 4.