Romeo en Julia in Zwitserland

• Emily Rowe, sopraan - Young Vreli
  • Aylin Sezer, sopraan - Gingerbread woman / 1st peasant woman / Slim girl
  • Jeannette van Schaik, sopraan - Wheel of fortune woman / 2nd peasant woman
  • Nina van Essen, mezzosopraan - Cheap jewellery woman / 3rd peasant woman / Wild girl
  • Raoul Steffani, bariton - Merry-go-round man / 1st peasant man / 1st bargeman
  • Leon van Liere, tenor - Showman / poor horn player / 3rd bargeman
  • Martijn Sanders, bariton - Shooting-gallery man / 2nd peasant man / Hunchbacked bass-fiddler / 2nd bargeman

• Frederick Delius - A village Romeo and Juliet
- NTR Radio

Sir Mark Elder dirigeert opera van Frederick Delius

De beroemde operadirigent Sir Mark Elder dirigeert in deze ZaterdagMatinee het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en een omvangrijke solistencast in de Nederlandse première van A village Romeo and Juliet van Frederick Delius. De titel van de opera verwijst naar Shakespeare's toneelstuk, maar het verhaal niet. Wel is er ook hier een tragisch jong liefdespaar. Net als hun voorgangers is het hen verboden met elkaar om te gaan, en dat leidt tot hun – min of meer vrijwillige – dood. Maar: voor Delius geen Italiaans Verona, maar het Zwitserse boerenland. Twee rivaliserende landbouwers, Manz en Marti, bevechten elkaar, tot groot verdriet van hun kinderen Sali en Vreli.

Bloedstollende ‘Walk to the Paradise Garden’

Delius, een Brit met Duitse wortels, componeerde het werk rond 1900. Net als voor veel van zijn tijdgenoten is de invloed van Wagner onmiskenbaar. De puls van de muziek kan misschien wel als één vloeiende ‘unendliche Melodie’ beschouwd worden. Toch heeft Delius ook zijn humoristische momenten, zoals in de jaarmarktscène waarin peperkoekmannetjes en een rad-van-fortuin figureren. Uiteindelijk zijn we echter getuige van een bloedstollende symfonische ‘Walk to the Paradise Garden’, waarin Sali en Vreli gelaten hun einde tegemoet gaan.

Let op: afwijkende aanvangstijd

Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.