Verdi's Requiem voor twee meesters

• John Relyea, bas

• Giuseppe Verdi - Requiem
- NTR Radio

Requiem van een jonge weduwnaar

Giuseppe Verdi werd op jonge leeftijd geconfronteerd met de verschrikkingen van de dood. Hij verloor zijn beide jonge kinderen en zijn echtgenote binnen twee jaar. Op zijn zesentwintigste was hij weduwnaar. Hij belandde in een gekmakende depressie, die hij wist te overwinnen door het componeren van de opera Nabucco. Het werd zijn eerste internationale succes. Tien jaar en evenzoveel opera’s later was hij een rijk man. Toen Rossini in 1868 overleed, vatte Verdi het plan op om samen met een aantal collega’s een Requiem voor de meester te schrijven. Het plan mislukte, maar het ‘Libera me’ dat hij zelf bijdroeg, bleef aan hem knagen.

Religieus meesterwerk

Toen overleed in 1873 de fameuze schrijver Alessandro Manzoni – vriend en medestrijder voor de Italiaanse eenheid. Dat was de prikkel die Verdi nodig had om zijn Requiem definitief vorm te geven. Na de eerste uitvoering in de San Marco te Milaan kwam het tot uitvoeringen in La Scala, waarbij het enthousiaste publiek open doekjes afdwong en ontving. Parijs, Londen en Wenen volgden binnen enkele maanden. De agnost Giuseppe Verdi had een religieus meesterwerk geschapen...

Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.