Concertgebouw Prijs 2017 voor Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor

Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor - foto Jurjen Stekelenburg

Op 19 september krijgen het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor de Concertgebouw Prijs 2017 uitgereikt tijdens een feestelijk gala in het Koninklijk Concertgebouw. Dit maakte Simon Reinink, algemeen directeur van het Concertgebouw, vorige week bekend. “Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor zijn van onschatbare waarde voor het Nederlandse muziekleven en daarmee voor Het Concertgebouw. Het is een voorrecht dit fantastische orkest en fameuze koor met grote regelmaat in onze zalen te kunnen presenteren in concerten van een constant hoog niveau,” aldus Reinink.

 

Het Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor vormen het hart van de NTR ZaterdagMatinee in het Concertgebouw en zijn daarnaast veelvuldig te horen in Het Zondagochtend Concert. Al 56 jaar profileren zij de serie en zichzelf als het beste wat de actuele klassieke muziek in Nederland te bieden heeft. Algemeen dirceteur van de Stichting Omroep Muziek, Roland Kieft: "De prijs is een erkenning voor de unieke plaats die koor en orkest in het Nederlandse muziekleven innemen en de geweldige concerten die zij de afgelopen jaren in Nederlands mooiste concertzaal hebben laten horen. Via de omroepseries die live op NPO Radio 4 worden uitgezonden onderscheiden het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor zich met een uitzonderlijk hoog artistiek niveau en door onderscheidende programmering waarin hedendaagse en Nederlandse muziek een zeer belangrijke plaats innemen. Orkest en Koor vormen daarmee hèt visitekaartje van het kunst- en cultuurbeleid van de Nederlandse Publieke Omroep en NPO Radio 4 in het bijzonder.”

 

Simon Reinink feliciteert concertmeester Lis Perry van het RFO

 

Dit seizoen voeren Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor in de NTR ZaterdagMatinee concertante opera's uit van Verdi, Prokofjev en Richard Strauss. Daarnaast staat een groot aantal Nederlandse en wereldpremières geprogrammeerd van o.a. Peter-Jan Wagemans, Willem Jeths en Matijs de Roo maar ook van Jörg Widman en Eric Whitacre. In het seizoen 2017-2018 staan Nederlandse premières gepland van werk van onder meer Adès, Birtwistle, Wigglesworth en Larcher en wereldpremières van Dusapin, Fagerlund en Willem Jeths.

 

In Het Zondagochtend Concert staan dit seizoen o.a. nog de Mis nr. 5 van Schubert, de Moldau uit Mijn Vaderland van Smetana, een Vioolromanze van Beethoven en een Klarinetconcert van Stamitz op het programma.

 

 

Deel dit artikel