Grammy nominatie voor Groot Omroepkoor

Het Groot Omroepkoor (instudering Gijs Leenaars) is samen met ASKO|Schönberg en de opnamecrew genomineerd voor een Grammy Award in de categorie ‘Best Classical Compendium’ (Beste klassieke overzichtsalbum). Ze krijgen de nominatie voor de opname van alle werken voor ensemble en koor van György Kurtág op het label ECM die eerder dit jaar verscheen.

De nominatie voor deze Grammy Award bevestigt eens te meer de autoriteit van het Groot Omroepkoor op het gebied van nieuw gecomponeerde muziek. De nominatie is, na de toekenning van de Concertgebouwprijs 2017 aan Groot Omroepkoor en Radio Filharmonisch Orkest en de Edison-nominatie voor het Radio Filharmonisch Orkest, de derde grote prijs/nominatie voor de omroepensembles dit jaar.

Uit de cd-recensies:

This magnificent, Netherlands-sourced set brings together some of Kurtág’s greatest achievements and is performed with devotional precision and commitment by the ensemble Asko | Schönberg, conducted by Reinbert de Leeuw. ... De Leeuw, his ensemble and the Netherlands Radio Choir (in the choral works) are fabulously lucid guides.
Andrew Clements, The Guardian

*****
Er is hier zonder meer sprake van een monument, wat door het peil van de uitvoeringen alleen maar wordt bevestigd.
Frits van der Waa, De Volkskrant

*****
Dit kleine stukje kan nooit recht of eer doen aan deze belangwekkende uitgave.
Peter van der Lint, Trouw

Het is op drie cd’s nu al een van de meest relevante en niet te vergeten meest veeleisende producties van het jaar, meesterlijk gedirigeerd en gezongen en tot stand gekomen onder toeziend oog van de onmogelijk precieze Kurtág zelf.
Bas van Putten in De Groene

De driedelige cd-box met koor- en ensemblewerken van György Kurtág is in één woord overweldigend. [...] Deze box is nu al historisch, een monument voor de Hongaarse grootmeester, die afgelopen februari 91 werd.
Thea Derks, Cultureel Persbureau