Het Groot Omroepkoor is opgericht kort na de Tweede Wereldoorlog en is het enige koor dat het grote koor-symfonische repertoire op professionele wijze uitvoert. Het koor is nauw verbonden met de Nederlandse Publieke Omroep; het merendeel van de concerten vindt dan ook plaats in de omroepseries: de NTR ZaterdagMatinee, AVROTROS Vrijdagconcert en Het Zondagochtend Concert.

Het repertoire in deze series beweegt zich tussen hedendaags werk – vaak opdrachtwerken aan Nederlandse componisten zoals Wagemans, Visman en Vleggaar en premières van werk van hedendaagse buitenlandse componisten, onder wie MacMillan, Henze en Adams – en al ‘klassieke’ twintigste-eeuwse componisten als Boulez, Stockhausen, Kagel, Ligeti en Messiaen. Op het programma staan daarnaast vele hedendaagse en negentiende-eeuwse opera’s en het romantische repertoire. Uiteraard wordt daarbij samengewerkt met de beste orkesten: in de omroepseries doorgaans met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van chef-dirigent Markus Stenz en gastdirigenten als Jaap van Zweden, Edo de Waart, James Gaffigan en Vladimir Jurowski.

Ook met het Koninklijk Concertgebouworkest bestaat een bijzondere band. Het koor werkte met dit orkest samen in hoog gewaardeerde concerten onder leiding van onder anderen Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt en Mariss Jansons. Naar aanleiding van een uitvoering van Mahlers Tweede symfonie schreef de toenmalige chef-dirigent enthousiast over “the exceptionally high level of this choir.”
Van het Groot Omroepkoor wordt een zeer grote muzikale en vocale flexibiliteit verwacht. Bij het realiseren daarvan speelt de chef-dirigent (tot augustus 2015: Gijs Leenaars) een belangrijke rol. Hij is verantwoordelijk voor de vocale en artistieke ontwikkeling van het koor en ziet erop toe dat uiteenlopend repertoire stijlgetrouw en naar de wens van de orkestdirigent wordt uitgevoerd.

Gijs Leenaars zelf dirigeerde het koor in het seizoen 2014-2015 in een a cappella-concert met werken van Verdi, Torstensson en Pizetti. Sigvards Klava dirigeerde een concert met muziek van onder anderen Pärt en Rachmaninov.
Ook op diverse cd-registraties is het Groot Omroepkoor te horen in een veelzijdig repertoire: opnamen verschenen van werk van onder anderen Keuris, Diepenbrock, Mahler, Wagner, Elgar, Rihm en Poulenc. De cd van James MacMillans Sun-Dogs voor koor a cappella onder leiding van Celso Antunes werd in vakbladen uit de gehele wereld zeer lovend beschreven.

www.grootomroepkoor.nl

Historie GOK 65-jarig bestaan - deel 1

Historie GOK 65-jarig bestaan - deel 2: Het allereerste archiefstuk.

Historie GOK 65--jarig bestaan - deel 3: De oorlog

Historie GOK 65-jarig bestaan - deel 4: Herrijzend Nederland

Historie GOK 65-jarig bestaan - deel 5: De eerste recensie

De geschiedschrijving wordt zo spoedig mogelijk aangevuld met de resterende delen.