Internationale Masterclass Koordirectie 2018

Van 9 t/m 13 april organiseert het Groot Omroepkoor een Internationale Masterclass Koordirectie in het Muziekcentrum van de Omroep. Onder leiding van Klaas Stok krijgen vier koordirigenten een week lang een intensieve masterclass die ze op vrijdag 13 april afsluiten met een presentatieconcert in het Muziekcentrum van de Omroep. Alle middagsessies zijn gratis toegankelijk voor publiek, een mooie manier voor een kijkje achter de schermen: hoe repeteert een dirigent? Kun je het verschil horen in de aanpak van een stuk door verschillende dirigenten? Waarop reageert het koor goed en waarop minder? We nodigen u graag uit!

De deelnemers aan de masterclasses zijn geen beginnelingen maar dirigenten die hun sporen al verdienen. Ze zijn jong en enthousiast en blij met de kans om met deze masterclass met het Groot Omroepkoor en onder leiding van koorleider Klaas Stok een mooie ervaring aan hun opleiding toe te voegen. De gekozen deelnemers zijn Krista Audere, Paul Krämer, Lodewijk van der Ree en Ben Westerman. Zij stellen zich onder aan deze pagina kort aan u voor.

In de ochtend worden de repetities voorbereid door Klaas Stok en de deelnemers, dus nog zonder het koor. De openbare sessies zijn elke middag van 13.00 tot 17.00 uur. Iedere dirigent komt in elke sessie aan bod. Na afloop van de middagsessies is er een nabespreking met Klaas Stok en leden van het Groot Omroepkoor. Het repertoire waaraan de dirigenten met het Groot Omroepkoor zullen werken is een keuze uit:

Bruckner Motetten Christus factus est, Ave Maria, Locus iste, Os justi en Virga Jesse

Verdi 4 Pezzi sacri: Ave Maria

Duruflé Requiem

Mäntyjärvi Double, Double Toil and Trouble

Rachmaninov Vespers

Poulenc Quatre Motets pour un Temps de Pénitence

Schnittke Drei geistliche Gesänge

Bernstein Chichester Psalms

Erbij zijn

Benieuwd geworden? Bestel dan uw gratis toegangskaart voor het presentatieconcert op vrijdag 13 april om 14.00 uur:

Eindpresentatie vrijdag 13 april om 14.00 uur

U kunt ook de masterclasses bijwonen. Voor alle sessies zijn gratis kaarten beschikbaar. En u hoeft niet een hele middag te blijven, u kunt in de korte pauzes komen of gaan. Kaarten bestellen kan via deze links:

Middagsessie maandag 9 april 13.00-17.00 uur

Middagsessie dinsdag 10 april 13.00-17.00 uur

Middagsessie woensdag 11 april 13.00-17.00 uur

Middagsessie donderdag 12 april 13.00-17.00 uur

De kandidaten

Mijn naam is Krista Audere. Ik heb eerst gestudeerd in Riga, Letland en daarna ben ik in 2016 Cum Laude afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam. Daarnaast ben ik ook zanger in diverse koren. Als dirigent sta ik momenteel o.a. voor het VU-Kamerkoor, het Wagenings Studenten Koor en Kamerkoor Venus.

Ik ben Paul Krämer. Ik kreeg al op mijn zesde mijn eerste pianoles en volgde daarna ook lessen klarinet, orgel en zang. Ik heb wiskunde gestudeerd maar ook koordirectie bij Marcus Creed en momenteel nog bij Peter Dijkstra in Keulen. Ik leid koren in Keulen en Bonn en ben coach van de WDR Chorakademie.

Ik ben Lodewijk van der Ree en studeerde koordirectie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jos Vermunt en Jos van Veldhoven. Mijn master koordirectie doe ik op dit moment bij Hirvo Surva aan de Muziekacademie in Tallinn, Estland. Ik heb gastdirecties gedaan bij verschillende koren in Nederland en Estland en studeerde o.a. Jan van de Putte's Insónia en John Adams' Nixon in China in, beide voor de NTR ZaterdagMatinee.

Mijn naam is Benjamin Westerman en ik studeer directie in Amsterdam. Hiervoor heb ik aan de Royal Academy of Music gestudeerd bij Howard WIlliams en aan de Universiteit van Bristol. Ik heb masterclasses gevolgd bij o.a. Sian Edwards en Martyn Brabbins en heb gewerkt met o.a. Berlin Sinfonietta en de London Classical Soloists. In het laatste Opera Forward Festival in Amsterdam dirigeerde ik de première van de opera Lazar.