Elektra

• Richard Strauss - Elektra
- NTR Radio

Choquerend Grieks familiedrama

Deelde Igor Stravinsky met zijn ballet Le sacre du printemps het balletpubliek in 1913 een kaakstoot uit, eerder al bracht Richard Strauss met zijn opera’s Salome (1905) en Elektra (1909) het operapubliek in rep en roer. Met zijn felle, expressionistische muziek schilderde hij in Elektra de verscheurde familieverhoudingen in het bekende klassieke Griekse familiedrama: de relatie tussen Elektra, haar broer Orestes, en haar moeder Klytaemnestra. Moord op moord volgt, en de getraumatiseerde Elektra vormt het dramatische en vocale centrum van dit alles.

Groot orkest en grote solisten

Strauss’ inspiratiebron was het gelijknamige toneelstuk van Hugo von Hofmannsthal. In 1903 zag hij een uitvoering, waarbij hij bovendien diep onder de indruk raakte van titelvertolkster Gertrud Eysoldt. Bijzonder is de driehoek van vrouwenstemmen in de opera. Voor de titelpartij is een dramatische sopraan van groot kaliber vereist. Elektra’s zuster Chrysothemis is een lyrisch-dramatische sopraan, terwijl de moeder door een mezzo of alt kan worden gezongen. Voor deze eenakter koos Strauss een gigantisch orkest. Chef-dirigent Markus Stenz geeft leiding aan ruim 110 musici en een selecte cast; solisten als Asmik Grigorian en Thomas Piffka hebben hun kwaliteit al in eerdere Matineeseizoenen bewezen.

Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.