Over het Groot Omroepkoor

Groot Omroepkoor, Concertgebouw 2015 (c) Hans van der Woerd

> English

Het Groot Omroepkoor, opgericht kort na de Tweede Wereldoorlog, is het enige koor in Nederland dat het grote koor-symfonische repertoire op professionele wijze uitvoert. Het koor is nauw verbonden met de Nederlandse Publieke Omroep. Het merendeel van de concerten vindt plaats in de omroepseries NTR ZaterdagMatinee, AVROTROS Vrijdagconcert en Het Zondagochtend Concert.

Van romantiek tot nu

In de omroepseries is het Groot Omroepkoor doorgaans te horen in repertoire dat zich uitstrekt van romantisch tot hedendaags. Hedendaags werk betreft vaak opdrachtwerken van Nederlandse componisten, zoals Wagemans, Visman en Vleggaar, en premières van werk van hedendaagse buitenlandse componisten, onder wie MacMillan, Henze en Adams. Daarnaast bepalen ‘klassieke’ twintigste-eeuwse componisten als Boulez, Stockhausen, Kagel, Ligeti en Messiaen een belangrijk deel van het repertoire, evenals hedendaagse en negentiende-eeuwse opera’s.

Samenwerking op topniveau

Het Groot Omroepkoor treedt op met orkesten van naam en faam: in de omroepseries doorgaans met het Radio Filharmonisch Orkest onder leiding van chef-dirigent Markus Stenz en gastdirigenten als Jaap van Zweden, Edo de Waart, James Gaffigan en Vladimir Jurowski. Ook met het Koninklijk Concertgebouworkest bestaat een lange en zeer gewaarde samenwerking. Concerten met Bernard Haitink, Riccardo Chailly, Nikolaus Harnoncourt en Mariss Jansons oogstten veel succes. Na een uitvoering van Mahlers Tweede symfonie prees Mariss Jansons persoonlijk  “the exceptionally high level of this choir.”

Chef-dirigent

Van het Groot Omroepkoor wordt een zeer grote muzikale en vocale flexibiliteit verwacht. Bij het realiseren daarvan speelt de chef-dirigent een belangrijke rol. Hij is verantwoordelijk voor de vocale en artistieke ontwikkeling van het koor en ziet erop toe dat uiteenlopend repertoire stijlgetrouw en naar de wens van de orkestdirigent wordt uitgevoerd.

Kleurrijke cd-catalogus

Diverse cd-registraties weerspiegelen de veelzijdigheid van het Groot Omroepkoor. Werken van onder anderen Tristan Keuris, Alphons Diepenbrock, Gustav Mahler, Richard Wagner, Edward Elgar, Wolfgang Rihm en Francis Poulenc verschenen op cd. De opname van James MacMillans Sun-Dogs voor koor a cappella onder leiding van Celso Antunes werd in vakbladen uit de gehele wereld zeer lovend beschreven.

Maestro's

Hoogtepunten uit de geschiedenis van het Groot Omroepkoor zijn concerten met grote werken voor koor en orkest onder leiding van gerenommeerde dirigenten als Jean Fournet, Eugen Jochum en Carlo Maria Giulini. Een van de historische momenten was de Nederlandse première in 1964 van Benjamin Brittens War Requiem onder leiding van de componist zelf en Bernard Haitink.

Ervaring opdoen

Het Groot Omroepkoor biedt jonge professionele zangers de mogelijkheid ervaring op te doen als stagiair in verschillende producties.