Peter Dijkstra eerste gastdirigent

Dirigent Peter Dijkstra treedt per 1 september 2018 aan als eerste gastdirigent van het Groot Omroepkoor. Dijkstra, momenteel onder meer chef-dirigent van het Nederlands Kamerkoor, wordt gezien als een van de beste klassieke koordirigenten ter wereld.

Brede inzet

Peter Dijkstra zal voor een periode van 4 seizoenen ca. vijf weken per jaar bij het koor werkzaam zijn en zowel a-capella- als symfonisch-vocale concerten gaan dirigeren in onder meer de omroepseries AVROTROS Vrijdagconcert en NTR ZaterdagMatinee. Ook zal hij de instudering van grote werken voor zijn rekening nemen, naast de rol van adviseur op vocaal-artistiek terrein. Dijkstra zal in deze rol samenwerken met Klaas Stok, die als koorleider in eerste lijn verantwoordelijk blijft voor de klankkwaliteit en ontwikkeling van het koor.

Peter Dijkstra studeerde aan de conservatoria van Den Haag, Keulen en Stockholm. Van 2005 tot 2016 was hij chef-dirigent van het Chor des Bayerischen Rundfunks in München. Daarnaast werd hij in 2007 aangesteld als chef-dirigent van het Zweeds Radiokoor. Peter Dijkstra wordt als gastdirigent veelvuldig gevraagd door alle gerenommeerde koren en orkesten ter wereld en zijn cd’s zijn meervoudig bekroond. Daarnaast is Peter Dijkstra werkzaam als professor aan de Hochschule für Musik in Keulen. Peter Dijkstra startte zijn professionele carrière als assistent-dirigent van het Groot Omroepkoor en keerde sindsdien regelmatig terug.

Topkoor nr. 2

Deze aanstelling is Dijkstra’s tweede in korte tijd bij een topkoor in eigen land: sinds 2015 is hij chef van het Nederlands Kamerkoor.

Dijkstra is van plan te gaan werken aan stilistische verbreding en zal zijn stempel drukken op het repertoire. “Dit koor heeft een geweldige basisklank. Door de omvang is het de uitdaging om de energie te bundelen en het koor één kant op te bewegen. Als dat lukt, weet je echt niet wat je hoort”, aldus Peter Dijkstra in de cultuurblog op www.volkskrant.nl, 29 juni jl.

> Bekijk uitgebreide biografie en discografie op de site van Peter Dijkstra.