Andriessen, Agamemnon en het sterrenstof van Unsuk Chin

Andriessen, Agamemnon en het sterrenstof van Unsuk Chin
zaterdag 19 januari 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Groot Omroepkoor
JoAnn Falletta, dirigent
  • Radio Filharmonisch Orkest, orkest
  • Martina Batič, koordirigent
  • Wilma ten Wolde, koordirigent
  • Nationaal Jeugdkoor
  • Rachel Thompson, spreekrol

Programma

Programma

  • Claude Debussy - Prélude à l'après-midi d'un faune
  • Louis Andriessen - Agamemnon
  • Unsuk Chin - Le chant des enfants des étoiles
NTR Radio

Claude Debussy, Louis Andriessen en Unsuk Chin schreven uitgesproken beeldende muziek. In deze NTR ZaterdagMatinee hoort u twee Nederlandse premières én een grote klassieker: Debussy’s Prélude à l’après-midi d’un faune.

 

Filmisch orkestwerk van Louis Andriessen

Louis Andriessen liet het symfonieorkest een kleine halve eeuw links liggen. Sinds Mysteriën (2013), een symfonisch zesluik geïnspireerd op teksten van de zestiende-eeuwse mysticus Thomas a Kempis, heeft Nederlands bekendste componist de smaak echter te pakken. Voor het New York Philharmonic en zijn nieuwe chef-dirigent Jaap van Zweden componeerde Andriessen Agamemnon, een filmisch gedacht orkeststuk, waarin tragische helden uit de Oudgriekse mythologie voorbijtrekken. Nu voor het eerst te horen op Nederlandse bodem.

 

Ruimtewandeling met Unsuk Chin

Ook Le chant des enfants des étoiles van Unsuk Chin beleeft zijn Nederlandse première. Voor deze mammoetpartituur voor koor, kinderkoor en groot orkest putte de Koreaanse componiste inspiratie uit de gedachte dat wij allemaal uit sterrenstof bestaan. 'Mystiek, galmend, bovennatuurlijk', schreef de Koreaanse muziekpers na de wereldpremière in Seoul. 'Vanaf de openingsmaten sleurt de muziek je de peilloze afgrond van de kosmos in. Alsof je een ruimtewandeling maakt in het oneindige universum.'


Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Deel dit artikel