Bach+twee eeuwen: Stravinsky, Berg en Mascagni

• Alban Berg - Vioolconcert 'Dem Andenken eines Engels'
  • Pietro Mascagni - Messa di gloria
- NTR Radio

Al wordt de grote Johann Sebastian Bach niet aangekondigd op het programma, zijn geest waart duidelijk rond in deze ZaterdagMatinee. Onmiskenbaar laat hij zijn sporen na in het werk van Stravinsky, Berg en zelfs Mascagni.

‘Requiems’ van Stravinsky en Berg

Op het programma twee vermomde requiems en een missa solemnis. In zijn Requiem canticles fileert Igor Stravinsky de requiemtekst tot een handvol zangen van een paar minuten, geflankeerd door sobere instrumentale commentaren. Muziek die in haar strengheid naar de meester van de Kunst der Fuge lijkt te verwijzen. Stravinsky was 84 toen hij het werk voltooide. Vijf jaar later werd het in Venetië op zijn begrafenis gespeeld.

Alban Berg schreef een requiem in de vorm van een vioolconcert voor de achttienjarige Manon Gropius: Dem Andenken eines Engels. In het laatste deel citeert hij Bach, noot voor noot: ‘Es ist genug’.

Ook bij Mascagni

Pietro Mascagni was 27 toen hij het grootste succes van zijn carrière boekte met Cavalleria rusticana. Tegelijkertijd werkte hij aan een grote mis, en dat werk is net zo theatraal als zijn opera. Hier en daar duikt onverhoeds de geest van Bach op: in het Paaskoor van de opera en in het intermezzo voor viool van de mis.

Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.