Berlioz' Grande messe des morts

• Hector Berlioz - Grande messe des morts
Stichting Omroep Muziek

Het 'Grote requiem' van Hector Berlioz

Berlioz componeerde zijn Grande messe des morts op verzoek van een Franse minister voor de herdenking van de soldaten die tijdens de Juli-revolutie van het jaar 1830 waren gesneuveld. Het requiem werd een van Berlioz' populairste werken, onder meer vanwege de fantasierijke instrumentatie en de gigantische orkestbezetting, inclusief vier koperensembles verspreid in de zaal. Het werk was de componist zelf ook dierbaar: 'Als ik zou worden bedreigd met de vernietiging van al mijn werken, zou ik om genade smeken voor de Grande messe des morts.'

Antonio Pappano

De Grande messe des morts is in goede handen bij dirigent Antonio Pappano. Raffinement, energie en drama zijn sleutelwoorden voor deze man van het operatheater - precies wat nodig is voor de uitvoering van dit Franse meesterwerk. Het Groot Omroepkoor komt het Concertgebouworkest wederom bijstaan. De tenor van dienst is de Mexicaanse zanger Javier Camarena, die bij het orkest debuteert. Sinds 1989 heeft het Koninklijk Concertgebouworkest Berlioz' Grande messe des morts niet meer uitgevoerd, de hoogste tijd dus voor een hernieuwde kennismaking!