Edo de Waart viert 80ste verjaardag met Brahms' Symfonie nr. 2

Edo de Waart viert 80ste verjaardag met Brahms' Symfonie nr. 2
zondag 2 mei 2021 - 10u30
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Groot Omroepkoor
Edo de Waart, dirigent
  • Radio Filharmonisch Orkest, orkest
  • Benjamin Goodson, koordirigent

Programma

Programma

  • Johannes Brahms - Gesang der Parzen
  • Johannes Brahms - Nänie
  • Johannes Brahms - Tweede symfonie
AVROTROS Radio
Edo de Waart viert zijn tachtigste verjaardag met werken van Brahms. Bij het Radio Filharmonisch Orkest leidt hij onder andere de Tweede symfonie. Ook klinkt Nänie, gezongen door het Groot Omroepkoor.

Brahms
Brahms staat centraal deze ochtend in een concert vol levenslust en reflectie op de dood. Het Groot Omroepkoor zingt bij het Radio Filharmonisch Orkest het beeldschone Nänie. Brahms verklankte een gedicht van Schiller over rouw, maar vooral ook over troost. In Gesang der Parzen zoekt hij een donkerdere kant van het onderwerp op, vol drama en krachtige bewegingen. Overigens maakte Brahms graag grappen over zijn interesse in de duistere kant van het leven. Hij maakte diverse mensen wijs dat zijn Tweede symfonie topzwaar zou worden. Dat hij als componist beter met een rouwband om kon gaan lopen. Het tegendeel bleek waar: in de Tweede laat Brahms zijn ontwapenende, levenslustige kant horen.

Edo de Waart
Kort voor zijn tachtigste verjaardag leidt Edo de Waart het Radio Filharmonisch Orkest. Daar was hij lange tijd chef. In Het Parool zei De Waart: 'Bij dat orkest heb ik de beste tijd van mijn leven gehad.' Nu is hij er ere-gastdirigent. Aan een krant omschreef De Waart de composities van Brahms als 'ongelooflijk menselijk'.
Deel dit artikel