Eric Whitacre returns at the Groot Omroepkoor

• Benjamin Britten - Five flower songs
  • Eric Whitacre - The sacred veil
NTR Radio

De Amerikaan Eric Whitacre maakt grote indruk als dirigent en als componist, al is niet iedereen direct door zijn muziek gecharmeerd. Met het Groot Omroepkoor bewijst hij opnieuw: ‘the fuzz is not about nothing’.

Fusie tussen ‘klassiek’ en ‘populair’

Zijn werk kreeg van critici het stempel “een fusie tussen klassieke en moderne populaire muziek die direct onder de huid gaat zitten”. Hij wordt zowel verguisd om zijn ‘populistische muziek’ als geprezen omdat hij “the hottest thing in choral music” zou zijn.

Eric Whitacre zelf zegt per ongeluk dirigent en componist geworden te zijn, maar zijn koorwerken als Go, lovely rose, Water Night, Cloudburst, Sleep en The Seal Lullaby behoren inmiddels wereldwijd tot het standaard koorrepertoire. Bovendien kan het Groot Omroepkoor zich nauwelijks een dirigent wensen met een beter begrip van de menselijke stem.

Opdrachtcompositie: The sacred veil

The sacred veil is een opdrachtwerk van Los Angeles Master Chorale, Grant Gershon, Monash University/Academy of Performing Arts en NTR ZaterdagMatinee en beleeft hier zijn Nederlandse première. Het werk bevat weer alle ingrediënten die de componist Whitacre even geliefd als omstreden maken. Hij baseerde zich op een aangrijpende gedichtencyclus van zijn vriend Tony Silvestri, die daarmee de dood van zijn jonge vrouw verwerkte. Zowel de tekst als de muziek bezingen de dood niet als einde, maar als een weg door een spiegel, een weg naar een andere dimensie.

Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.