GEANNULEERD i.v.m. Coronavirus

• Riccardo Fassi, bas

• Giuseppe Verdi - Requiem
AVROTROS Radio
Verdi's Requiem stond hoog op het verlanglijstje van Karina Canellakis, misschien wel omdat Verdi's mis, die hij schreef ter nagedachtenis van de door hem aanbeden Italiaanse schrijver Alessandro Manzoni, alles in zich heeft van een soort muzikaal Gesamtkunstwerk: het is kerkelijke muziek, theater, opera en muzikaal drama. Bij elkaar een typisch product van de Italiaanse Romantiek. Het geeft uitdrukking aan een mozaïek van gevoelens die de Italianen in die tijd bezighielden: religieuze, patriottische, poëtische, literaire, én muzikale, misschien een beetje zoals ze zich de hemel voorstelden. Hoewel, daartegenover staat een dreigend Dies Irae, dat met zijn doodskreten, jagende strijkers en dreunende trommelslagen de beelden van Dantes hel oproept. Kortom, een stuk van uitersten dat het uiterste vergt van orkest, koor, solisten en dirigent. Ook veelzeggend: toen Verdi aan het Requiem begon, had hij al 26 opera's geschreven, waarvan Aida de laatste was.