Gretchen en meer Scènes uit Goethes Faust

• Robert Schumann - Szenen aus Goethes Faust
- AVROTROS Radio

Szenen aus Goethes Faust

Van het macabere en tegelijk geliefde verhaal uit Goethes Faust raakten vele componisten in de ban, onder wie Berlioz, Liszt, Wagner en Gounod. En ook Robert Schumann. Hij werkte meer dan negen jaar intensief aan zijn uitgebreide muziekdramatische werk Szenen aus Goethes Faust, dat hij aanvankelijk een oratorium noemde. Waarschijnlijk heeft hij dit werk voor zeven solisten, koor, kinderkoor en orkest nooit in zijn geheel gehoord, en evenmin de uitgave ervan meegemaakt. Pas sinds de jaren ’70 beleeft het avondvullende werk een opleving en geldt het als een hoogtepunt van Schumanns romantische ideaal om poëzie, literatuur en muziek tot een expressief geheel te verbinden: muziek met een onderliggende boodschap over goed en kwaad, over verleiding en beheersing, over lichamelijke en geestelijke liefde, over de zoektocht naar een moreel kompas.

Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.