Groot Omroepkoor & Lavinia Meijer

• Francis Poulenc - Sept chansons
- AVROTROS Radio

Sfeervol, kleurrijk en sprankelend Frans

A capella-koormuziek en harpklanken wisselen elkaar sfeervol af in dit Frans getinte concert onder leiding van de voormalige chef-dirigent van het Groot Omroepkoor. In zijn Madrigal drijft Gabriel Fauré de spot met kwellingen en wanhoop van jonge geliefden. Satie’s dromerige Gnossiennes – bekend in de versie voor piano, maar nu vertolkt door harpiste Lavinia Meijer  – zijn een prachtig antwoord op de welhaast uit zijn voegen barstende romantiek van het fin de siècle.

Thierry Machuel behandelt thema’s van eenzaamheid en verlatenheid in Nocturne (2001) op tekst van Tagore. De koormuziek van Debussy wordt gekenmerkt door etherische en kleurrijke zettingen, in zijn Trois chansons op teksten van de veertiende-eeuwse Franse prins en dichter Charles d’Orléans.

Als laatste de Sept chansons van Poulenc, gezet op surrealistische teksten van Apollinaire, Éluard en Legrand: feilloze schetsen van grote verlatenheid.

Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.