Groot Omroepkoor: Wantenaar en Goebaidoelina

• Sofia Goebaidoelina - Sonnengesang
- NTR Radio

Koorwerken van Goebaidoelina en Tsjaikovski

In 1997 componeerde Sofia Goebaidoelina, nestrix van de moderne Russische muziek, een nieuw werk voor Mstislav Rostropovitsj, die dat jaar zijn zeventigste verjaardag vierde. Sonnengesang, naar een gedicht van Franciscus van Assisi, is een meditatie op de schepping, het leven en de dood. Hoger klankkleuronderzoek voor cello solo gaat in de partituur een spiritueel verbond aan met ingenieuze koorpassages, waarin Goebaidoelina hoorbaar teruggrijpt op orthodoxe kerkgezangen. Ook Tsjaikovski putte uit de Slavische kerkmuziek toen hij in 1885 zijn Negen geestelijke koorwerken schreef. Het resultaat: tijdloze, statige schoonheid voor koor a capella.

Nieuw opdrachtwerk van Mathilde Wantenaar

De jonge Nederlandse componiste Mathilde Wantenaar maakte op het Opera Forward Festival van 2016 indruk met haar kameropera Personar, waarin het koor een grote rol speelt. Met een gloednieuw werk voor het Groot Omroepkoor maakt Wantenaar haar debuut in de NTR ZaterdagMatinee. Het nieuwe werk ontstond in opdracht van de NTR ZaterdagMatinee, met financiële ondersteuning van het Fonds Podiumkunsten.

Spiegelzaal, 13.40 – 14.05 u: Frederike Berntsen in gesprek met Mathilde Wantenaar

Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.