Hamlet: smashing opera van Brett Dean

• James Crabb, accordeon

• Brett Dean - Hamlet
NTR Radio

De Australische componist Brett Dean kreeg in 2017 voor elkaar wat Giuseppe Verdi niet lukte: een opera schrijven op het fameuze toneelstuk Hamlet. Markus Stenz, voormalig chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, is als geen ander thuis in repertoire als dit. Hij dirigeert de Nederlandse première.

Een overtuigende Hamlet-opera

Hamlet is Shakespeares politiek-psychologische drama over het falen van een jonge generatie, die stuk loopt op de machinaties van een oudere. Wezenlijke levensvragen komen uitvoerig aan bod. Niet direct iets voor een muziekdrama, zou je denken. Toch weet Dean, die het stuk van Shakespeare nauwgezet volgt, de complexe materie met zijn muziek iets extra’s mee te geven. Dat doet hij met een divers en sfeervol muzikaal idioom. Angstaanjagende of bloederige scènes worden gevat in vervreemdende microtonale geluidsgolven, terwijl liefde en humor niet worden geschuwd. Komisch-bitter hoogtepunt is het toneelstuk ín het toneelstuk, waarin de acteurs de lugubere voorvallen aan het hof van Denemarken op de hak nemen.

Laat u óók overtuigen!

Dean is een virtuoos componist. Met dit stuk behaalde hij een dubbele victorie bij de wereldpremière tijdens het festival van Glyndebourne: hij schreef moderne muziek voor een op voorhand gereserveerd publiek en koos een onderwerp dat iedere Brit kan dromen. Aan het slot stonden de toeschouwers – in hun avondjurken en smokings – bijna op de stoelen voor een overweldigend applaus!

Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.