Jubileumconcert: Mascagni’s epische Il piccolo Marat

• Klaas-Jan de Groot, koordirigent

• Pietro Mascagni - Il piccolo Marat
NTR Radio
Het zestigste Matineeseizoen opent met Mascagni. Pietro Rizzi dirigeert niet diens beroemde Cavalleria rusticana, maar het veel latere Il piccolo Marat.

Succes voor Il piccolo Marat
We kennen hem vooral van Cavalleria rusticana, maar Pietro Mascagni schreef een groot aantal opera’s, die een wisselend succes kenden. Il piccolo Marat ging op 2 mei 1921 met groot succes in première in het Teatro Costanzi in Rome, waarna meteen talloze uitvoeringen elders volgden. Centraal in het verhaal staat de kleine Marat, die eigenlijk een aristocraat is, maar die tijdens de Franse Revolutie – onder het mom een revolutionair te zijn – zijn gevangengenomen moeder bevrijdt en daarbij ook nog een geliefde vindt.

Duisterder en weidser dan Cavalleria rusticana
Was Cavalleria nog een sleutelwerk voor het Italiaanse verismo, Il piccolo Marat is veel donkerder van kleur en trager en weidser van karakter, meer episch dan lyrisch. Toch is het eveneens een opera met pakkende vocale elementen, zoals de veeleisende tenorpartij van de kleine Marat en het grote liefdesduet tussen hem en Mariella. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor voerden deze opera in 1992 al eens uit onder leiding van dirigent Kees Bakels, wat toen bijdroeg aan een herwaardering. Bijna dertig jaar later kunnen we opnieuw getuige zijn van dit zelden uitgevoerde meesterwerk van de vooroorlogse Italiaanse avant-garde.