MacMillans kerstoratorium

MacMillans kerstoratorium
zaterdag 16 januari 2021 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Groot Omroepkoor
James MacMillan, dirigent
  • Radio Filharmonisch Orkest, orkest
  • Mary Bevan, sopraan
  • Christopher Maltman, bariton
  • Benjamin Goodson, koordirigent

Programma

Programma

  • James MacMillan - Christmas oratorio
NTR Radio

Kun je na Bachs vermaarde Weihnachts-Oratorium nog wel een kerstoratorium schrijven? De Schot James MacMillan durft het aan.

MacMillan en Bach
MacMillan behoeft eigenlijk geen introductie meer. De Schot, katholiek en componist was enkele jaren vaste gastdirigent van de Radio Kamer Filharmonie en dirigeerde veelvuldig zijn eigen werk tijdens de ZaterdagMatinee. Toch verdient de première van zijn Christmas Oratorio extra aandacht. Het gebeurt immers niet vaak dat een componist zich durft te meten met Bach, onder wiens slagschaduw je niet gemakkelijk uit komt. MacMillan, vooral vanwege zijn vele vocale composities soms 'de hedendaagse Bach’ genoemd, doet het - mede in opdracht van de Matinee - zonder blikken of blozen.

'Cadeau’ voor koor en orkest
In het veertiendelige Christmas Oratorio vermengt hij de invloed van de sinfonia’s, koralen en aria’s van Bach met oude Engelse kerstpoëzie van onder anderen John Donne en John Milton, hedendaagse sonoriteiten en Schotse volksmuziek. Een mooi hoogtepunt in het midden van het seizoen en een gedroomd cadeau van de Matinee voor Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor.


Dit concert - zonder publiek - is live te beluisteren op NPO Radio 4.

Deel dit artikel