Marcus Creed dirigeert Elias

Marcus Creed dirigeert Elias
vrijdag 23 december 2016 - 19u30
TivoliVredenburg, Utrecht - Grote Zaal
Groot Omroepkoor
Marcus Creed, dirigent
  • Radio Filharmonisch Orkest, orkest
  • Valentina Farcas, sopraan
  • Maria Valdmaa, sopraan
  • Paula Murrihy, mezzosopraan
  • Sebastian Kohlhepp, tenor
  • André Morsch, bariton - Elias

Programma

Programma

  • Felix Mendelssohn - Elias
AVROTROS Radio

Mendelssohns grote triomf

Zou Mendelssohn het eclatante succes in 1836 van zijn oratorium Paulus kunnen overtreffen? Jazeker, dat deed hij in 1847 met Elias. Componist en pers waren laaiend enthousiast. ‘Nog nooit is een stuk van mij bij de eerste uitvoering zo voortreffelijk gegaan, en door zowel de medewerkers als de toehoorders zo enthousiast ontvangen als dit oratorium.’ The Times schreef: ‘Nooit eerder beleefde een kunstenaar zo’n grote triomf - en nooit eerder werd een kunstwerk zo snel en zo volkomen begrepen.’

 

Elias

Mendelssohns twee oratoria Paulus en Elias zijn beïnvloed door de muziek van Johann Sebastian Bach, die in vergetelheid was geraakt en die Mendelssohn weer onder de aandacht van het publiek heeft gebracht. Elias is een religieus werk, dat met koralen, aria’s en een verteller verwijst naar Bachs Matthäus-Passion. Mendelssohn verbeeldt echter geen religie, maar piëteit en een innige verbondenheid met God en medemens.

Elia is een van de belangrijkste profeten van wie in de Bijbel melding wordt gemaakt. De verhalen grijpen terug naar de 9de eeuw voor Christus, toen het volk van Israël ook goden als Baäl en Ašerah was gaan aanbidden. Elia zag het als zijn roeping om het volk te bekeren tot de aanbidding van Jahweh. Beslissend was de ontmoeting met priesters van de Kanaänitische god Baäl op de berg Karmel, waarbij God op Elia's gebed vuur uit de hemel zou hebben laten neerkomen. Op bevel van Elia werden de Baäl-priesters vervolgens door toekijkende Israëlieten gedood. Na een redelijk turbulent leven op aarde werd Elia ten hemel opgenomen in een wervelwind met vurige paarden en wagen.    


Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.

Dit concert is tevens te volgen als webcast via www.radio4.nl

Deel dit artikel