Mendelssohn: Paulus

• solist(en), solist

• Felix Mendelssohn - Paulus
AVROTROS Radio
Tijdgenoten van Felix Mendelssohn zagen hem vooral als de belangrijkste componist van protestantse kerkmuziek in het negentiende-eeuwse Duitsland. En dat terwijl hij op zijn zevende van de joodse naar de christelijke godsdienst was overgegaan. Hij was veel meer dan de man van de Schotse symfonie en het beroemde Vioolconcert. Tegen de zeventig geestelijke koorwerken liet Mendelssohn na. Van eenvoudige koorzettingen tot monumentale oratoria als Paulus en Elias, die net als de oratoria van Händel niet voor de kerk maar voor de concertzaal werden geschreven. Het levensverhaal van de apostel Paulus tekende Mendelssohn op in zijn oratorium Paulus in 1835. Het bezorgde hem zijn internationale doorbraak en de titel 'opvolger van Händel.