Requiem voor Jheronimus Bosch

• Detlev Glanert - Requiem voor Jheronimus Bosch
- NTR Radio

Wereldpremière met Bosch’ demonen

In een coproductie met het Koninklijk Concertgebouworkest en Stichting Jheronimus Bosch 500 presenteert de NTR ZaterdagMatinee het Requiem voor Jheronimus Bosch van Detlev Glanert, dat een dag eerder in de Sint-Janskathedraal in Den Bosch in werelpremière ging. Voor dit Requiem laat de Duitse operacomponist zich vooral inspireren door de demonen op Bosch’ schilderijen die in een zinsbegoochelende vormenrijkdom verdoemde geesten kwellen en de levenden angst aanjagen. De componist laat zich daarnaast leiden door tekstuele tegenhangers van de beeltenissen, zoals ook in de middeleeuwen gebruikelijk was.

Eerbetoon aan schilder Jheronimus Bosch

Beeld en tekst vertaalt Glanert naar zijn emotioneel rijkgeschakeerde muziektaal. Naast teksten uit de dodenmis gebruikt hij delen uit de handschriftenverzameling Carmina Burana. Die worden gezongen door een gemengd koor, solisten en groot orkest. Ook zet de componist een orgel en een klein ‘Fernorchester’ van oude instrumenten in. Ieder deel van het Requiem gaat vergezeld van een gedicht over de Zeven Hoofdzonden, waarbij zangers en orkestgroepen elkaar afwisselen en becommentariëren. De bassolist en een toneelspeler verbeelden Jheronimus Bosch die, aan het eind van zijn leven, voor de Allerhoogste Rechter gedaagd wordt om zich voor zijn schilderijen te verantwoorden.

Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.