Schnittkes diep-Russische Concert voor koor

• Ēriks Ešenvalds - O salutaris hostia
  • Alfred Schnittke - Concert voor koor
- AVROTROS Radio

Een hoogtepunt in het concertseizoen van AVROTROS Vrijdagconcert vormt het jaarlijkse concert van het Groot Omroepkoor in de Utrechtse Jacobikerk. De bijzondere akoestiek, de sfeer van de kerk, het zorgvuldig samengestelde programma én de kwaliteit van de uitvoering zijn een ware belevenis. Dit jaar nemen naast het Groot Omroepkoor ook musici van het Radio Filharmonisch Orkest deel aan de uitvoering. Onder leiding van de Letse dirigent Sigvards Klava komen bijzondere werken uit Denemarken, Tsjechië, Rusland, Letland en de Verenigde Staten tot klinken.

In de Drie motetten van de Deen Carl Nielsen lijkt het of de tijden van Palestrina terugkeren, totdat het klankbeeld barsten gaat vertonen en de ware tijd zich verraadt: Nielsen voltooide dit werk eind jaren 1920. Een fraaie fusie van klassieke en moderne muziek brengt de Amerikaan Eric Whitacre tot stand in zijn aangrijpende psalmzetting over de droefenis van koning David wanneer hij hoort van de dood van zijn zoon Absalom. Verder onder meer op het programma het indrukwekkende Concert voor koor van Alfred Schnittke en de sfeervolle aanroep van de schepper O salutaris hostia van Eriks Esenvalds, een belangrijke koorcomponist in het Letland van nu.

Lees meer op deze site over Alfred Schnittke in ‘Schnittkes spel met de traditie

Alfred Schnittke