Schrekers amorele wereld: Die Gezeichneten

Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Markus Stenz, dirigent
  • Peter Dijkstra, koordirigent
  • Michael Kupfer-Radecky, bariton - Herzog Antoniotto Adorno / Capitaneo di giustizia
  • Markus Eiche, bariton - Graf Andrea Vitellozzo Tamare
  • Martijn Sanders, bariton - 3. Senator / 1. Jüngling

• Franz Schreker - Die Gezeichneten
- NTR Radio

Franz Schreker: geroemd rond 1920, maar verguisd door de nazi’s. Markus Stenz dirigeert zijn enorme opera Die Gezeichneten. Hoe erotische verlangens uitmonden in excessen, politiek machtsspel en verraad…

Markus Stenz dirigeert laatromantisch meesterwerk

Markus Stenz, chef-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest, maakt zich sterk voor een gigantische partituur van Franz Schreker. Die Gezeichneten – de ‘getekenden’ in de betekenis van de ‘gebrandmerkten’ – is een laatromantisch, psychologisch en symbolistisch meesterwerk uit 1918 over erotische verlangens in een emotioneel ontketende, amorele maatschappij. Franz Schreker, een van de meest gespeelde componisten uit de jaren rond 1920, raakte in 1933 uit de gratie omdat hij door de nazi’s als ‘entartet’ werd beschouwd. Zijn harmonisch overrijpe muziektaal roept met zijn weids meanderende melodiebogen imaginaire werelden op.

Excessief spektakel

De hoofdpersoon van zijn opera Alviano Salvago is een Genuese edelman die sinds zijn geboorte mismaakt is. Hij creëert het lust-eiland Elysium voor de kust van Genua waar de mannen van de stad zich kunnen vermaken met jonge vrouwen. Maar in hun zoektocht naar verlossing door liefde en schoonheid komen de personages terecht in politieke machtsspelletjes, verraad en erotische excessen. Dat loopt op niets anders uit dan dood en verderf. Met een orkest van 120 musici overtrof Schreker zelfs zijn tijdgenoot Richard Strauss. Er zijn 32 grote en kleinere individuele rollen in dit grootse spektakel.

Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.