Skrjabins Prométhée met Koninklijk Concertgebouworkest en Groot Omroepkoor

• Aleksandr Skrjabin - Prométhée, le poème du feu
Stichting Omroep Muziek

Mens & Mythe

Onder leiding van Andris Nelsons voert het Koninklijk Concertgebouworkest een programma uit rond de intrigerende mythologische figuur Prometheus in het kader van de thematische concertreeks Mens & Mythe. In deze concertreeks wordt aandacht besteed aan mythologische figuren die via de grote Griekse tragedieschrijvers van grote invloed op onze cultuur zijn geweest. Aeschylus beschreef de intrigerende figuur van Prometheus, die het vuur stal om het aan de mensen te geven. Naast Beethovens Die Geschöpfe des Prometheus en Skrjabins Prométhée voor lichtorgel, piano, koor en orkest, klinkt Brett Deans spectaculaire trompetconcert Dramatis personae.

Prometheus

Andris Nelsons dirigeert Prométhée: le poème du feu, een groot opgezet symfonisch gedicht van Skrjabin dat behalve een symfonieorkest onder meer een piano en een koor vraagt, terwijl een lichtklavier in Skrjabins visie de kleuren bij de klanken verzorgt. In Beethovens enige ballet Die Geschöpfe des Prometheus brengt Prometheus de mensen kunst en beschaving bij. Het conflict tussen de massa en een leidende figuur staat aan de basis van het trompetconcert Dramatis personae van Brett Dean, hetgeen leidt tot een opwindende dialoog tussen solist Håkan Hardenberger en het Concertgebouworkest.