Verdi's Requiem

• Riccardo Fassi, bas

• Giuseppe Verdi - Requiem
AVROTROS Radio

Op deze vrijdag in juni wordt de serie AVROTROS Vrijdagconcert plechtig uitgeluid met Giuseppe Verdi’s Requiem. Na de zomer, in het seizoen 20-21, wacht een nieuwe serie vol met de vertrouwde afwisseling van oude muziek tot hedendaags, van ijzeren repertoire tot avontuurlijk.

Voor de beroemde Italiaanse dichter en schrijver Alessandro Manzoni – auteur van onder meer I Promessi Sposi - viel op 22 mei 1873 het doek, voor altijd. Verdi was diep getroffen en dermate van slag dat hij niet in staat was de begrafenis bij te wonen. Pas drie dagen later was hij voldoende hersteld om alsnog het graf in Milaan te bezoeken.

Verdi vatte het plan op om Manzoni te eren met een dodenmis. Op Manzoni’s sterfdag een jaar later was het werk gereed. Verdi dirigeerde de eerste uitvoering in de San Marco te Milaan. Het was een enorm succes. Herhalingen volgden in La Scala en vervolgens elders in Europa.

Inmiddels behoort Verdi’s Requiem tot de absolute religieuze topstukken, naast Bachs Hohe Messe, Mozarts Requiem en de Missa solemnis van Beethoven.

Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor en vocale solisten staan onder leiding van de charismatische Karina Canellakis, chef-dirigent van het Radio Filharmonisch. Een slotconcert om reikhalzend naar uit te kijken.

Het AVROTROS Vrijdagconcert wordt rechtstreeks uitgezonden op NPO Radio 4 en is maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten