Voetnoten bij de menselijke komedie

zaterdag 19 oktober 2019 - 14u15
Het Koninklijk Concertgebouw, Amsterdam - Grote Zaal
Nicholas Collon, dirigent
  • Stichting Het Residentie Orkest, orkest
  • Paul Krämer, koordirigent
  • Håkan Hardenberger, trompet
  • Louise Alder, sopraan
  • Marianne Beate Kielland, alt
  • Julian Prégardien, tenor
  • Andreas Wolf, bas

• Bram Kortekaas - Voetnoten bij de menselijke komedie: Mijmeringen van Arnon Grunberg
  • Robin Holloway - Phaeton's journey: son of the sun
  • Ludwig van Beethoven - Mis in C
- NTR Radio

Wereldpremière alsnog

In 2017 kon de geplande wereldpremière van Bram Kortekaas’ Voetnoten bij de menselijke komedie wegens de begrafenisceremonie voor burgemeester Eberhard van der Laan niet doorgaan. Twee jaar later krijgt het werk zijn welverdiende herkansing. Voetnoten bij de menselijke komedie is gebaseerd op de gelijknamige miniatuurtjes die Arnon Grunberg jarenlang in de Volkskrant schreef. Volgens Kortekaas schieten de teksten heen en weer tussen grote maatschappelijke vraagstukken en intieme bespiegelingen over de menselijke natuur. Eenzelfde pendelbeweging kenmerkt zijn compositie voor koor en orkest. Het Groot Omroepkoor vervult een hoofdrol, net als in Beethovens Mis in C.

Håkan Hardenberger speelt nieuw trompetconcert

De Britse componist Robin Holloway heeft maar liefst veertien concerto’s op zijn naam staan, waarin hij een zwak voor de solokwaliteiten van koperblazers aan de dag legt. Na zijn veeleisende Hoornconcert en zijn tubaconcert Europa and the Bull zet Holloway in zijn nieuwste partituur de trompet in de schijnwerpers. De Zweedse trompetvirtuoos Håkan Hardenberger tekent voor de solorol.

Concerten in de NTR ZaterdagMatinee worden rechtstreeks uitgezonden via NPO Radio 4 en zijn maximaal 3 maanden terug te luisteren via www.nporadio4.nl/concerten.