Groot Omroepkoor in Het Concertgebouw (2015) (foto: Hans van der Woerd)

75 jaar Omroepmuziek: feest met Dvorák en Rachmaninov

• Vriendenconcert Radio Filharmonisch Orkest met Carel Kraayenhof
  • 20207ccca8be56dd6ce8fe96dcad9103@2x
  • Kalpanarts

De omroepensembles bestaan 75 jaar! Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor vieren het met Dvorák. Karina Canellakis leidt ook Rachmaninoffs De klokken, vol roerend én feestelijk gelui.
Radio Filharmonisch Orkest en Groot Omroepkoor
In 1945 werden de omroepensembles opgericht, nu samen onder de Stichting Omroep Muziek. Via de ether brachten de topensembles van de radio de mooiste muziek naar heel het land. Nu al 75 jaar, en dat vieren het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor samen. De Amerikaanse sterdirigent Karina Canellakis leidt onder meer Dvoráks symfonische gedicht De watergeest.

Dvorák
Dvorák liet zich voor De watergeest inspireren door een ballade van de Tsjechische dichter Erben. Een watergeest is op zoek naar een bruid. Een onschuldig dorpsmeisje, dat aan het meer de was doet, wordt uitgekozen… Haar nieuwe leven is diep onder water, ver van huis. In De watergeest combineert Dvorák sprookjesachtige en dreigende melodieën. Het water klotst, wervelt en slokt ten slotte alles op.

Rachmaninoff
Van Rachmaninoff leidt Karina Canellakis De klokken. Klokken, zo vond Rachmaninoff, zijn symbolisch voor de Russische geest. Melancholie en hoop, het klinkt allebei door in de belletjes aan de slee, of in de klokken die bruiloften en uitvaarten aankondigen. De koorsymfonie De klokken ontstond naar aanleiding van teksten van Edgar Allen Poe. Leven en dood liggen dicht bij elkaar in het sfeervolle, serene werk. Bij het Groot Omroepkoor soleren sopraan Elena Tsallagova, tenor Sergei Skorokhodov en bas Alexander Vinogradov.

Datum:

Berlioz: Symphonie fantastique

zaterdag 30 november 2024

Trouw aan de romantiek: Catalani’s Loreley

Volg ons op social media