Groot Omroepkoor in Het Concertgebouw (2015) (foto: Hans van der Woerd)

GEANNULEERD i.v.m. Coronavirus – Anne Sofie von Otter zingt Saariaho

• Saariaho La passion de Simone

Anne Sofie von Otter zingt de hoofdrol in La passion de Simone van de Finse Kaija Saariaho; een meesterwerk over onderdrukking en onmacht.

Het lot van de arbeidersklasse
Onderdrukking en de scheve machtsverhoudingen tussen maatschappij en individu. Het zijn belangrijke thema’s in het werk van filosofe en mystica Simone Weil. De joodse Française schreef er niet alleen veelvuldig over, maar voegde de daad ook bij het woord. In de jaren dertig verkoos ze het harde bestaan van fabriekswerker om het lot van de arbeidersklasse aan den lijve te ervaren. In 1943, amper 34 jaar oud, stierf ze in Engeland een zelfgekozen hongerdood. Weil weigerde meer te eten dan haar landgenoten in het bezette Frankrijk.

Anne Sofie Otter in de hoofdrol
Componist Kaija Saariaho hoorde een opera in haar Werdegang. Of beter: een muziektheatrale kruising tussen oratorium en passiespel, die in vijftien subliem georkestreerde staties op Weils leven en werk mediteert. Tijdens dit Matineeconcert klinkt de Nederlandse première van de ensembleversie. De Zweedse stermezzo Anne Sofie von Otter zingt de solorol.

Datum:
zaterdag 22 juni 2024
Tijd:
Pauze:
Locatie:
Het Koninklijk Concertgebouw

Grote Zaal

Uitvoerenden

New European Ensemble
Christian Karlsen
Nederlands Kamerkoor
Koor