Groot Omroepkoor in Het Concertgebouw (2015) (foto: Hans van der Woerd)

Beethoven en Petroesjka

• Roussel Vierde symfonie
  • Beethoven Vijfde pianoconcert ‘Keizersconcert’
  • Stravinsky Petroesjka

Met een uitgebreid Frans, Duits en Russisch menu schotelt het Noord Nederlands Orkest het publiek een rijkgeschakeerd drieluik voor. Roussels Vierde Symfonie is uit zijn latere periode, toen hij afscheid had genomen van het fluwelen impressionisme van Debussy en de deur openzette voor pittige ritmiek, een batterij slagwerk en heldere lijnen. Bij Stravinsky is het decor het sprookjesachtig Rusland van zijn jeugd: een jaarmarkt vol potsenmakers, een ballerina, een tovenaar, liefdesrivalen, muzikanten, dansers, luidruchtige dronkaards en natuurlijk de verliefde pop Petroesjka. De muziek is licht met tragische ondertonen: kermisdansjes, Franse straatdeuntjes en draaiorgelmuziek. Muziek als een toverlantaarn, hoe droef het verhaal ook eindigt voor Petroesjka. Liefhebbers van het meer robuuste repertoire komen ook aan hun trekken. Hoewel, ondanks de bijnaam ‘Keizersconcert’ vertoont ook Beethovens Vijfde Pianoconcert bij vlagen trekjes van een lieflijke romance.

Datum:
donderdag 20 juni 2024
Tijd:
Pauze:
Locatie:
TivoliVredenburg

Utrecht
Grote Zaal

Uitvoerenden

Noord Nederlands Orkest
James Judd
Jean-Efflam Bavouzet