Groot Omroepkoor in Het Concertgebouw (2015) (foto: Hans van der Woerd)

GEANNULEERD i.v.m. Coronavirus – Concerto Köln in Dresden

Locatelli Sinfonia funebre ‘composta per le esequie della sua donna che si celebrarono in Roma’
Zelenka Lamentatio pro die Mercurii Sancto nr. 1
Zelenka Lamentatio pro die Veneris Sancto nr. 5
Zelenka Lamentatio pro die Mercurii Sancto nr. 2
Heinichen Nicht das Band, das dich bestricket (Oratorio tedesco al sepolcro santo)

Concerto Köln en dirigent Christian Curnyn brengen muziek uit Dresden: de door Bach bewonderde Bohemer Zelenka, werk van Heinichen, en de eveneens in Dresden gevierde Amsterdamse Italiaan Locatelli.

Bach kende zijn Zelenka
Wie Bach tot zijn bewonderaars mag rekenen, moet wel van goeden huize zijn. Dat geldt niet het minst voor Jan Dismas Zelenka. Hij is de belangrijkste vertegenwoordiger van de Boheemse barok, en zijn missen prijkten in Bachs bibliotheekcollectie. Zijn toonzetting van de klaagzangen van Jeremia behoren tot de weinige lamentaties overgeleverd uit Centraal-Europa. Als hofcomponist aan de keurvorstelijke kapel in Dresden werkte Zelenka samen met kapelmeester Johann David Heinichen, wiens oratorium Nicht das Band eveneens gedrenkt is in de mix van bezinning en drama die passiemuziek eigen is.

Concerto Köln zoekt minder bekende meesters
Dat Pietro Locatelli in Dresden ooit ‘een zware gouden kist met dukaten’ kreeg voor zijn virtuoze vioolspel, is mogelijk een legende. Wel staat vast dat deze Italiaan – die bijna veertig jaar in Amsterdam heeft gewoond – ook het componeren in de vingers had. De Sinfonia voor de begrafenis van zijn echtgenote is een quasi-scenische mijmering die gidst van Lamento (een stokkende treurmars) tot Consolatione (een dansant Andante). Voor de uitvoering tekent Concerto Köln: een van ’s werelds meest gerenommeerde oudemuziekensembles, dat steeds opnieuw bewijst een feilloze neus voor minder bekende meesters te hebben.

Datum:

Ode an die Freude

vrijdag 25 november 2022

De Oorlog van Benoit

Volg ons op social media