Groot Omroepkoor in Het Concertgebouw (2015) (foto: Hans van der Woerd)
BankGiro Loterij ZomerConcerten

GEANNULEERD i.v.m. Coronavirus – Dvoráks Celloconcert met Jean-Guihen Queyras en Karina Canellakis

Dvořák Celloconcert
Rachmaninov Symfonische dansen

De Franse cellist Jean-Guihen Queyras in het mooiste soloconcert voor zijn instrument: dat van Dvo?ák. Geschreven voor een grote liefde. Karina Canellakis leidt haar Radio Filharmonisch Orkest ook in Rachmaninoffs Symfonische dansen.

Queyras speelt Dvo?ák
De Franse cellist Jean-Guihen Queyras in het mooiste soloconcert voor zijn instrument: dat van Dvo?ák. ‘Het is absoluut geniaal’, vertelt Queyras in een filmpje op social media. ‘Met de mooiste melodieën, en bovendien een autobiografische achtergrond.’ In zijn Celloconcert laat Dvo?ák meermaals een eerder lied van hemzelf klinken. Hij schreef het ooit voor een grote liefde, en ook toen hij met haar zus trouwde bleef de band. Het Celloconcert is Dvo?áks eerbetoon aan zijn schoonzus, en zijn rouw om haar dood. Queyras vindt volgens The Telegraph precies de ‘juiste balans tussen discipline en vrijheid’ in Dvo?ák. Het resultaat is verfijnd en ontroerend.

Canellakis leidt Rachmaninoff
Karina Canellakis ‘maakt een knetterende energie los op het podium’, schreef Trouw. De nieuwe chef van het Radio Filharmonisch Orkest leidt naast Dvo?ák ook Rachmaninoff. Diens Symfonische dansen knetteren inderdaad, maar tinkelen ook. Rachmaninoff verwerkte allerhande klokken en andere percussie in zijn bitterzoete laatste muziekstuk.

Datum:

Ode an die Freude

vrijdag 25 november 2022

De Oorlog van Benoit

Volg ons op social media